διοικητήρια, αστυνομικοί σταθμοί, δικαστήρια και άλλα κυβερνητικά κτίρια. To σύνθημα για λευτεριά είχε δοθεί και μαζί του άρχισε να ξετυλίγεται το μεγάλο όνειρο: ο πόθος αιώνων για μια πατρίδα ελεύθερη, για να λεφτερωθεί επιτέλους τούτο το νησί και να το διαφεντεύουν οι μόνοι αφέντες του, οι ΄Ελληνες, αυτοί που το ξέρουν και τους ξέρει καλά, εδώ και πάνω από 3 χιλιάδες χρόνια που το κατοικούν.
Η "Πύλη των Γνώσεων" ανοίγει και υποδέχεται τα παιδιά της Στ΄2 του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα!
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025
1η Απριλίου 1955
διοικητήρια, αστυνομικοί σταθμοί, δικαστήρια και άλλα κυβερνητικά κτίρια. To σύνθημα για λευτεριά είχε δοθεί και μαζί του άρχισε να ξετυλίγεται το μεγάλο όνειρο: ο πόθος αιώνων για μια πατρίδα ελεύθερη, για να λεφτερωθεί επιτέλους τούτο το νησί και να το διαφεντεύουν οι μόνοι αφέντες του, οι ΄Ελληνες, αυτοί που το ξέρουν και τους ξέρει καλά, εδώ και πάνω από 3 χιλιάδες χρόνια που το κατοικούν.
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
Διαίρεση κλασμάτων
Διαίρεση κλασματικών αριθμών
Β. Ένας άλλος τρόπος να διαιρέσουμε δύο κλάσματα, είναι να αντιστρέψουμε το δεύτερο κλάσμα και να κάνουμε πολλαπλασιασμό.
Παραδείγματα:

ΠΑΤΗΣΕ ΚΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ!
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821
Οι υπόδουλοι Έλληνες επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού προετοιμάζουν την Επανάσταση για να απαλλαγούν από τον τουρκικό ζυγό και να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Η Φιλική Εταιρεία κατέστρωνε πολλά επαναστατικά σχέδια για το πώς και από πού θα ξεκινούσε η Επανάσταση.
25η Μαρτίου 1821
- Οικονομική – υλική βοήθεια
- Έμπρακτη συμμετοχή αρκετών Κυπρίων στο πλευρό των Ελλήνων πολεμιστών. Μαρτυρείται η συμμετοχή των αδελφών Νικόλαου και Θεοφύλακτου Θησέα, του Μιχαήλ Κυπραίου, του Ιωάννη Φραγκούδη, του Γεώργιου Φιλίππου, του Χαράλαμπου Μάλη και άλλων.
- Σημαντική συνεισφορά είχε και ο Κύπριος λόγιος Ιωάννης Καρατζάς, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Ρήγα Βελεστινλή και θανατώθηκε μαζί του το 1798.
- σε αφοπλισμό των Κυπρίων
- να ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές επαναστατικές ενέργειες.
- να ζητήσει την έγκριση καταλόγου με 486 ονόματα προκρίτων και ανώτερων κληρικών για να τους εκτελέσει.
Βασίλης Μιχαηλίδης - 9η Ιουλίου 1821
Κυριακή 23 Μαρτίου 2025
ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες. Ο πρώτος από τους ιδρυτές υπήρξε ο Νικόλαος Σκουφάς από την Άρτα. Ο δεύτερος ήταν ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο, και ο τρίτος ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα. Και οι τρεις ήταν μικρέμποροι ή κατά καιρούς γραμματείς εμπόρων.
Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, μέλη της ελληνικής διασποράς, αν και ζούσαν σε μια πόλη μακριά από την Ελλάδα, αφιέρωσαν τον χρόνο τους και αψήφησαν κάθε προσωπικό κίνδυνο, εργαζόμενοι για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι άνδρες, επηρεασμένοι από τις επαναστατικές ιδέες του κινήματος του Διαφωτισμού, αποφάσισαν τη σύσταση μιας μυστικής οργάνωσης, με το όνομα Φιλική Εταιρεία, που έμελλε να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξέγερση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.
Ο σκοπός της ίδρυσής της
Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας ήταν η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Ξάνθος. Και αναφέρει στα «Aπομνημονεύματά» του: ...δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό,τι ματαίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων».
Η διαδικασία της μύησης
Η διαδικασία της μύησης ήταν περίπλοκη, και οι υποψήφιοι έπρεπε να περάσουν από πολλά στάδια για να στρατολογηθούν. Η μύηση ξεκινούσε με τους συστημένους ως πρώτη βαθμίδα, και για να περάσουν στην επόμενη αυτή των «ιερέων» ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Καταρχήν υπήρχε λεπτομερής παρακολούθηση του χαρακτήρα τους, τα ιδανικά, ο πόθος για την ελεύθερη πατρίδα, για να διαπιστωθεί πόσο έκαιγε μέσα τους η φλόγα για ελευθερία, και να κριθεί ο βαθμός αφοσίωσης.
Όποιος περνούσε αυτήν τη διαδικασία, και κρινόταν κατάλληλος για να πάρει τον βαθμό του ιερέα, τον αναλάμβανε ο μυητής. Στην αρχή διεξαγόταν ένας σημαντικός διάλογος ανάμεσά τους, κατά τη διάρκεια του οποίου ο μυητής του έθετε καίριες ερωτήσεις για τη σχέση του με τη Φιλική Εταιρεία, για το ότι μπορούσε να χάσει και τη ζωή του για τα ιδεώδη της, για το πόσο αισθανόταν έτοιμος και ικανός να προχωρήσει. Εάν οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές, του ανακοίνωνε ότι επρόκειτο να περάσει στη βαθμίδα των Ιερέων και χώριζαν για να ξανασυναντηθούν την επόμενη νύχτα.
Ο υποψήφιος έφερνε ένα μικρό κίτρινο κερί που του είχε ζητηθεί από πριν και πήγαιναν σ' ένα ασφαλές σπίτι. Εκεί ο μυητής έπαιρνε ένα εικόνισμα και το έστηνε στο τραπέζι. Μπροστά από το εικόνισμα άναβαν το κερί. Μέσα στην επιβλητική ατμόσφαιρα του μισοσκόταδου ο μυητής τον ρωτούσε με επισημότητα για τελευταία φορά:
«Μήπως δεν στοχάζεσαι τον εαυτόν σου εις αρκετήν δύναμην; Έχεις ακόμη καιρό να παραιτηθείς... Από τον δεσμόν όπου εμβαίνεις μόνον o θάνατος θα ημπορεί να σε λυτρώσει! Σε ολίγoν κάθε μεταμέλειά σου θα είναι ασυγχώρητος!»
«Το εστοχάστηκα και στέργω», έπρεπε να είναι η απάντηση που αναμενόταν από τον υποψήφιο και εάν την έδινε, τότε συνεχιζόταν η μυητική διαδικασία.
Ο όρκος των μυημένων
Αμέσως μετά ο μυητής έπαιρνε το κερί και το έδινε στον υποψήφιο που το κρατούσε με το αριστερό χέρι, ενώ γονάτιζαν και οι δύο, έκαναν τον σταυρό τους και ασπάζονταν την εικόνα. Σε αυτήν τη θέση ο μυητής διάβαζε το «τον μεγάλο όρκο" και ο μυούμενος τον επαναλάμβανε με κάθε σεβασμό της ιερής εκείνης στιγμής.
«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της, μήτε να σταθώ κατ΄ουδένα λόγον ή αφορμή του να καταλάβωσι άλλοι ποτέ, ότι γνωρίζω τι περί τούτων, μήτε εις συγγενείς μου, μήτε εις πνευματικόν ή φίλον μου....
Η ηγεσία
Η ηγεσία ανατέθηκε στον Αλέξανδρο Yψηλάντη, 28 ετών τότε, ανώτερο αξιωματικό του ρωσικού στρατού. Ο Αλ. Υψηλάντης, γόνος διάσημης ελληνικής οικογένειας, δέχθηκε την προσφορά και ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη προς το έθνος, στις 12 Απριλίου 1820.
αποσπάσματα από: https://www.greekschannel.com/gr/filikh-etairia-o-orkos-h-myhsh-hapostolh/
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής
Για περισσότερες πληροφορίες, πάτησε αυτό τον σύνδεσμο https://daskalemata.weebly.com/-omicron-rho942gammaalphasigmaf-betaepsilonlambdaepsilonsigmatauiotanulambda942sigmaf-kappaalphaiota-alphadeltaalphamu940nutauiotaomicronsigmaf-kappaomicronrhoalpha942sigmaf.html
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025
Πολλαπλασιασμός κλασμάτων
β. Κλασματικός αριθμός επί κλασματικό αριθμό
Ο ευκολότερος τρόπος για να πολλαπλασιάσουμε μικτούς αριθμούς είναι να τους μετατρέψουμε σε καταχρηστικά κλάσματα και να πολλαπλασιάσουμε.
Αν θέλεις να θυμηθείς πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κλασμάτων και μικτών αριθμών, παρακολούθησε απλώς αυτά τα βιντεάκια του YouTube.
Ακόμη στο πιο κάτω βίντεο, μπορείς να δεις πως απλοποιούνται τα κλάσματα κατά τον πολλαπλασιασμό. Από το 3ο λεπτό του βίντεο και μετά...
Για να εξασκηθείς ακολούθησε τους πιο κάτω συνδέσμους:
https://www.mathgames.com/skill/4.67-multiply-fractions-by-whole-numbershttps://www.mathplayground.com/fractions_mult.html
https://www.mathgames.com/skill/7.103-multiply-mixed-numbers
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
Παραθετικά των επιθέτων
Ο συγκριτικός βαθμός σχηματίζεται με δύο τρόπους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα επίθετα:
α) περιφραστικά: Με το πιο και το επίθετο σε θετικό βαθμό. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται περισσότερο, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ύφος τυπικό, χρησιμοποιείται στη θέση του πιο το πλέον, π.χ.
Το αεροπλάνο είναι πιο γρήγορο μέσο συγκοινωνίας από το τρένο.
Ο υπουργός αποδείχτηκε πλέον ενημερωμένος όλων των παρισταμένων.
β) μονολεκτικά: Με την προσθήκη του επιθήματος -ό(ύ)τερος, -η, -ο και σπανιότερα του -έστερος, -η, -ο στο θέμα της λέξης, π.χ.
Η άνοιξη είναι ομορφότερη εποχή από το φθινόπωρο.
Το Ιόνιο πέλαγος είναι βαθύτερο από το Αιγαίο.
Οι οδηγίες της Αλίκης ήταν σαφέστερες από τις οδηγίες του Γιάννη.
Ορισμένα επίθετα σχηματίζουν και μονολεκτικό και περιφραστικό τύπο, π.χ. πλουσιότερος και πιο πλούσιος, άλλα μόνο μονολεκτικό, π.χ. ανώτερος, και άλλα, που είναι και τα περισσότερα, μόνο περιφραστικό, π.χ. πιο τεμπέλης.
Ο σχετικός υπερθετικός σχηματίζεται όπως και ο συγκριτικός βαθμός με την προσθήκη του άρθρου, π.χ.
Σήμερα θα παρουσιαστούν τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.
Έζησε την ωραιότερη ημέρα της ζωής του.
Ο απόλυτος υπερθετικός σχηματίζεται:
α) Μονολεκτικά, με την προσθήκη του επιθήματος -ό(ύ)τατος, -η, -ο στο θέμα της λέξης, π.χ.
β) Περιφραστικά, με την προσθήκη του επιρρήματος πολύ, πάρα πολύ, π.χ.
Τα γραπτά των μαθητών της Α΄ τάξης ήταν μετριότατα.
Στα δικατάληκτα επίθετα σε -ής, -ής, -ές και σε -ων,-ων, -ον σχηματίζεται με την προσθήκη του επιθήματος -έστατος, -η, -ο στο θέμα της λέξης, π.χ.
Τα επιχειρήματά του για την υποστήριξη της θέσης του ήταν σαφέστατα.
Τα επιχειρήματά του για την υποστήριξη της θέσης του ήταν πολύ σαφή.
Δε σχηματίζουν παραθετικά:
Όσα δηλώνουν:
ύλη, π.χ. ασημένιος, μάλλινος, τενεκεδένιος, κ.ά.
καταγωγή, π.χ. ελληνικός, γαλλικός, κ.ά.
συγγένεια, π.χ. πατρικός, μητρικός, κ.ά.
τόπο, π.χ. θαλασσινός, ουράνιος, κ.ά.
χρόνο, π.χ. χθεσινός, κυριακάτικος, κ.ά.
κατάσταση που δεν αλλάζει, π.χ. μισός, αθάνατος, κ.ά.