Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

25η Μαρτίου 1821





Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή: θρησκευτική και εθνική. Θρησκευτική γιατί σαν τέτοια μέρα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παρθένο Μαρία, ότι θα  γεννήσει τον Yιό του Θεού.

Την ίδια μέρα οι Έλληνες επέλεξαν να επαναστατήσουν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, αφού για 400 χρόνια ζούσαν στη σκλαβιά. Οι Τούρκοι τους καταπίεζαν, τους έβαζαν φόρους βαριούς, τους έκαναν φρικτά βασανιστήρια.Το χειρότερο που τους έκαναν ήταν το παιδομάζωμα. Οι Τούρκοι μάζευαν μικρά Ελληνόπουλα και τα έκαναν γενίτσαρους, δηλ. Τούρκους στρατιώτες που αργότερα πολεμούσαν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους.

Πολλοί Έλληνες δεν άντεχαν τη σκλαβιά και έβγαιναν στα βουνά για να ζήσουν  ελεύθεροι. Αυτοί ονομάστηκαν κλέφτες. Για να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες, οι Τούρκοι δημιούργησαν άλλες ομάδες που ονομάζονταν αρματωλοί. Ήταν Έλληνες που έπαιρναν άρματα (όπλα) και χρήματα από τους Τούρκους για να συλλάβουν τους κλέφτες. Σιγά σιγά όμως κλέφτες και αρματωλοί γίνονταν φίλοι και μαζί πολεμούσαν τους Τούρκους.

Το 1814, στην Οδησσό, μια μικρή πόλη της Ρωσίας που ζούσαν πολλοί Έλληνες, δημιουργήθηκε μυστικά μια οργάνωση που ονομαζόταν Φιλική Εταιρεία. Σκοπός της ήταν να κάνει πολλούς Έλληνες να ξεσηκωθούν σε επανάσταση.

Έτσι  ένα ανοιξιάτικο πρωινό του εικοσιένα, το γραφικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, γίνεται ο ιερός ναός της Ανατολής του  Έθνους. Ο πατριάρχης Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης. Αμέσως όλοι οι Έλληνες έτρεξαν να προσκυνήσουν και να ορκιστούν: Ελευθερία ή Θάνατος.


Η φλόγα της Αγίας Λαύρας φλόγισε τις ψυχές των ατρόμητων αγωνιστών της Λευτεριάς. Και ακολουθούν οι διάφορες εξεγέρσεις και μάχες. Από πού να πρωταρχίσει κανείς. Από την Αλαμάνα, την Τριπολιτσά, τα Δερβενάκια, το Χάνι της Γραβιάς, τη Χίο, το Μανιάκι, το Μεσολόγγι; Πολλοί ήταν οι ήρωες που με την αγωνιστικότητά τους, το θάρρος τους και την τεράστια ψυχική τους δύναμη βοήθησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Σε αυτόν τον αγώνα αναδείχθηκαν μεγάλες μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Καραϊσκάκης, ο Αντρέας Μιαούλης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους και τόσοι άλλοι.

 Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Ζάλογγο, με τον πρώτο και μοναδικό στην ιστορία χορό του Θανάτου; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την έξοδο του Μεσολογγιού; Το Μεσολόγγι είναι  το κορύφωμα της ελληνικής αρετής. Κρύβει μέσα του και εκφράζει  όλη την δραματική ομορφιά  και το απαράμιλλο κάλλος της υπέρτατης θυσίας.

Σε αυτό το μεγάλο αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά, όλοι έδωκαν το παρόν τους.  Οι Έλληνες απέδειξαν πως  η Ελλάδα ξέρει να ζει ελεύθερη, ξέρει και να πεθαίνει. Ο πόλεμος αυτός κράτησε περίπου 6 χρόνια. Δόθηκαν πολλές μάχες. Η πιο αποφασιστική μάχη έγινε στο Ναβαρίνο, όπου ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος που πολεμούσε τους Έλληνες ηττήθηκε από τον στόλο που έστειλαν η Αγγλία, η Γαλλία και Ρωσία για να βοηθήσουν την Ελληνική Επανάσταση. Μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου ένα μέρος της Ελλάδας απελευθερώθηκε και έγινε ανεξάρτητο κράτος.


Ας είναι η 25η Μαρτίου  η μέρα που θα φέρει στη μνήμη μας την ιερή απόφαση και τα ανεπανάληπτα κατορθώματα των προγόνων μας, για την αποτίναξη της τουρκικής κυριαρχίας. 

Πηγή: άγνωστη




Η Κύπρος και η Επανάσταση του 1821

Η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου τον Κυπριανό, ο οποίος είχε, εκ των προτέρων, ενημερωθεί από μέλη της Φιλικής Εταιρείας, για την προετοιμαζόμενη Επανάσταση. Μάλιστα ο ίδιος ο Κυπριανός καθώς και άλλοι Κύπριοι, φαίνεται ότι είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Γενικά, όμως, θεωρήθηκε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να εμπλακεί ενεργά στηνΕλληνική Επανάσταση.

Λόγοι:

1. Βρισκόταν πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, μικρασιατικά και συριακά, και σε μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα. Συνεπώς, η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει εύκολα και γρήγορα στρατιωτικές ενισχύσεις, για να καταπνίξουν οποιαδήποτε εξέγερση, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον πληθυσμό του νησιού.

2. Δε διέθετε ναυτικό και επιπλέον οι κάτοικοι στερούνταν πολεμικής πείρας και επαρκούς εξοπλισμού.

 Τρόποι με τους οποίους βοήθησε η Κύπρος την Ελλάδα:
  • Οικονομική – υλική βοήθεια
   «...να προσφέρει χρήματα ή τροφάς, όσας δυνηθεί».
  • Έμπρακτη συμμετοχή αρκετών Κυπρίων στο πλευρό των Ελλήνων πολεμιστών. Μαρτυρείται η συμμετοχή των αδελφών Νικόλαου και Θεοφύλακτου Θησέα, του Μιχαήλ Κυπραίου, του Ιωάννη Φραγκούδη, του Γεώργιου Φιλίππου, του Χαράλαμπου Μάλη και άλλων.
  • Σημαντική συνεισφορά είχε και ο Κύπριος λόγιος Ιωάννης Καρατζάς, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Ρήγα Βελεστινλή και θανατώθηκε μαζί του το 1798.

                                                              Σημαία Κυπρίων 1821


9η Ιουλίου 1821

Με την έκρηξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και στην κυρίως Ελλάδα, οι Τούρκοι ανησύχησαν μήπως το κίνημα μεταδιδόταν και στην Κύπρο. Αυτό έδωσε αφορμή στον Τούρκο διοικητή Κουτσιούκ Μεχμέτ να προχωρήσει... 

  • σε αφοπλισμό των Κυπρίων 
  • να ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές επαναστατικές ενέργειες. 
  • να ζητήσει την έγκριση καταλόγου με 486 ονόματα προκρίτων και ανώτερων κληρικών για να τους εκτελέσει. 
Μετά τις επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών ο Σουλτάνος πείθεται και εγκρίνει τις εκτελέσεις.

Έτσι στις 9 Ιουλίου 1821 άρχισαν οι συλλήψεις και εκτελέσεις επισκόπων και προκρίτων. Ανάμεσα στα πρώτα θύματα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και οι Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθος, Κιτίου Μελέτιος και Κυρηνείας Λαυρέντιος. 

Τη θανάτωση των αρχιερέων ακολούθησαν σφαγές και άλλων κληρικών και λαϊκών, 470 περίπου, οι οποίες κράτησαν για ένα περίπου μήνα.




Βασίλης Μιχαηλίδης - 9η Ιουλίου 1821

Το ποίημα “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της Κυπριακής ποίησης και λογοτεχνίας, το οποίο ανήκει στον Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Το ποίημα έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που έγινε την 9η Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους.  Είναι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο. 

Μπορείτε να παρακολούθησετε απόσπασμα από μια παράσταση του έργου.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου