Χάρτης της πορείας του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία
Ιερός Λόχος
Ο Ιερός Λόχος ήταν το πρώτο οργανωμένο ελληνικό σώμα, τακτικού στρατού της εποχής, που συγκροτήθηκε από νεαρούς Έλληνες σπουδαστές από δεκάδες πανεπιστήμια της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Οι εθελοντές φοιτητές που έφτασαν τελικώς περίπου τους 700 αποτέλεσαν το πιο ενθουσιώδες και πιο αγνό κομμάτι του στρατεύματος.
Οι σπουδαστές εφοδιάστηκαν από τη Φιλική Εταιρεία με τα διακριτικά του Λόχου και τον οπλισμό τους: έφεραν εφαρμοστές στολές από μαύρο ύφασμα με τρίχρωμο - κόκκινο, γαλάζιο και άσπρο - εθνόσημο. Στο κράνος υπήρχε η φράση Ελευθερία ή Θάνατος και το σήμα της νεκροκεφαλής με χιαστό σχήμα οστών σαν σύμβολο της νίκης πάνω στον θάνατο. Ο οπλισμός τους ήταν μία λογχοφόρος καραμπίνα και μια μπαγιονέτα (δηλ. ξιφολόγχη).
Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Παντού απ’ όπου περνούσαν οι Ιερολοχίτες, τους θαύμαζαν για την εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους. Εντυπωσίαζαν τον κόσμο με τα τραγούδια, τον ενθουσιασμό τους και προξενούσαν ρίγος σε Έλληνες και ξένους. Ο Υψηλάντης τους συναντούσε συχνά στο αρχηγείο του και συζητούσε μαζί τους, παρευρισκόταν πολλές φορές προσωπικά στις ασκήσεις τους. Οι νέοι Ιερολοχίτες, άπειροι πολεμικά αλλά ενθουσιώδεις, έπεσαν με τα μούτρα στα γυμνάσια, ώστε να γίνουν αξιόμαχοι Λογχοφόροι.
Η ορκωμοσία τους έγινε σε λιτή τελετή στο ναό της πόλης: "Ορκίζομαι τέλος πάντων εις το της Θείας Μεταλήψεως φοβερόν Μυστήριον ότι θα υστερηθώ της Αγίας Κοινωνίας εις την τελευταία μου εκείνην ώρα, εάν δεν εκτελέσω απάσας τας υποσχέσεις, τας οποίας έδωσα ενώπιον της εικόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού".
Στις 7 Ιουνίου του 1821, αποφράδα μέρα, τήρησαν τις
υποσχέσεις τους στο Δραγατσάνι. Ενεπλάκησαν σε μια απρογραμμάτιστη
συμπλοκή και ο Ιερός Λόχος βρέθηκε περικυκλωμένος από τις
τουρκικές δυνάμεις. Εκείνη τη βροχερή μέρα, οι απειροπόλεμοι νεαροί
Έλληνες της διασποράς, αυτοί που δεν γνώριζαν έως τότε την πραγματική φωτιά του
πολέμου, αντί να τρέξουν να σωθούν, στάθηκαν αγέρωχοι μπροστά στο θάνατο. Σε
μιά άνιση μάχη, έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και θερίστηκαν από τα
πυκνά πυρά και τις απανωτές επελάσεις του τουρκικού ιππικού. Ο γενναίος
οπλαρχηγός Γεωργάκης Ολύμπιος έφτασε καθυστερημένα στο πεδίο της μάχης και
πρόλαβε, καταδιώκοντας τους Τούρκους, να σώσει 170 Ιερολοχίτες και τη σημαία
του Λόχου.
Πηγή: https://www.eleftheria.gr/ (διασκευή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου