Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Παιδιά μου,
Εδώ μπορείτε να βρείτε σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο από τo http://anoixtosxoleio.weebly.com για να γνωρίσετε την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης: να μάθετε για σημαντικές μάχες και τη σημασία τους καθώς και  για Έλληνες αγωνιστές που ξεχώρισαν με τη δράση τους και τον ηρωισμό τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο "Οι αγώνες του Κανάρη". Μπορείτε να μάθετε τι ήταν τα πυρπολικά και ποιος ο ρόλος τους στις ναυτικές επιχειρήσεις; Ακόμη μπορείτε να σημειώσετε τις κυριότερες ναυτικές επιχειρήσεις στις οποίες πήρε μέρος ο Κανάρης.




Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, σε σύσκεψη με άλλους οπλαρχηγούς, πρότεινε την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Για ποιους λόγους άραγε ήταν σημαντική η άλωση της Τριπολιτσάς;




Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να πατήσεις  εδώ  για να διαβάσεις ένα άρθρο από τη "Μηχανή του Χρόνου"


Οι πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν τους Τούρκους, με αποτέλεσμα την άνοιξη του 1822 να σταλεί στη Στερεά Ελλάδα πολυάριθμος στρατός, με αρχηγό τον Δράμαλη και με μοναδικό στόχο να καταπνίξει την Επανάσταση. Με ποιο σχέδιο όμως ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι αγωνιστές κατάφεραν να τον αντιμετωπίσουν και να νικήσουν; Παρακολουθήστε το βίντεο "Η εκστρατεία του Δράμαλη - Δερβενάκια".





Ο Μάρκος Μπότσαρης, ένας από τους γενναιότερους και τιμιότερους αγωνιστές της Επανάστασης ξεχώρισε για τη δράση του στο Μεσολόγγι, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής αιφνιδιαστικής επίθεσης έχασε τη ζωή του.  Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η αξία της θυσίας του Μπότσαρη; Παρακολουθήστε το βίντεο "Ο Μάρκος Μπότσαρης".




Τον Χειμώνα του 1824 - 1825 η Ελληνική Επανάσταση περνούσε δύσκολες στιγμές, αφού οι Έλληνες αγωνιστές είχαν διχαστεί από τις εμφύλιες διαμάχες για την εξουσία. Τον ίδιο καιρό αιγυπτιακές δυνάμεις ενίσχυσαν τον τουρκικό στρατό στην Πελοπόννησο, μα οι Έλληνες διχασμένοι και απροετοίμαστοι δεν μπορούσαν  να τους συγκρατήσουν. Ο Παπαφλέσσας με τους άνδρες του αποφασίζει να τους αντιμετωπίσει στο ορεινό χωριό Μανιάκι. Παρακολουθήστε το βίντεο "Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - ο Παπαφλέσσας" και σημειώστε ποια ήταν τα αποτελέσματα της μάχης στο Μανιάκι.



Παρακολουθήστε τώρα το βίντεο "Οι αγώνες του Καραϊσκάκη". Ποιο ήταν το σχέδιο του Καραϊσκάκη για να νικήσει τον Κιουταχή; Ποιο ήταν το τέλος του;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου