Σημαία
Η σημαία της Αιγύπτου απεικονίζει το εθνικό έμβλημα, που είναι ο Αετός του Σαλαδίνου και κάτω από αυτόν υπάρχει μια περγαμηνή, η οποία φέρει το όνομα της χώρας στα αραβικά. Ο Αετός του Σαλαδίνου βρίσκεται στο κέντρο της άσπρης λωρίδας, ενώ η σημαία έχει άλλες δύο λωρίδες ίδιου μεγέθους, χρώματος κόκκινου και μαύρου. Το κόκκινο χρώμα αναφέρεται στην περίοδο πριν την Επανάσταση του 1952, η οποία ανέτρεψε τον βασιλιά Φαρούκ. Το λευκό χρώμα συμβολίζει το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1952, με την οποία τερματίστηκε η μοναρχία. Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το τέλος της καταπίεσης του λαού της Αιγύπτου στα χέρια των μοναρχικών και βρετανικών αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Γεωγραφική θέση - Γεωμορφολογία
Η Αίγυπτος είναι χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής. Έχει έκταση 1 001 450 τ.χλμ. και πληθυσμό 94 798 827.
Η Αίγυπτος βόρεια βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα, ανατολικά βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα, δυτικά συνορεύει με τη Λιβύη και νότια με το Σουδάν.
Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής χώρας καλύπτεται από έρημο, ενώ οι ανατολικές περιοχές ποτίζονται από τον ποταμό Νείλο, ο οποίος είναι πηγή ζωής, αφού η χώρα αρδεύεται αποκλειστικά από αυτόν. Πρωτεύουσα είναι το Κάϊρο. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Αλεξάνδρεια, το Πόρτ Σάϊντ, η Γκίζα κ.α.
Ποταμός Νείλος
"Γνωστός και ως «Μπλε καρδιά της Αιγύπτου», ο Νείλος είναι μία ιστορία από μόνος του. Χάρη στις πλημμύρες του, άκμασε ένας ολόκληρος πολιτισμός, ενώ ένα σπάνιο φυτό στις όχθες του, ήταν η αφορμή για τη γραφή, όπως την ξέρουμε σήμερα. Με απλά λόγια, ο Νείλος είναι μια ατέλειωτη ιστορία. Τόσο ατέλειωτη όσο και τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που μεταφέρει από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας και χύνει στην Μεσόγειο κάθε χρόνο. Με μήκος που ξεπερνά τα έξι χιλιάδες χιλιόμετρα, ο Νείλος διατρέχει δώδεκα χώρες αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες πηγές ύδρευσης και αλιείας στην βορειοανατολική Αφρική. Ωστόσο, την μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση του ποταμού κατέχει η Αίγυπτος."
Πηγή: https://www.travel.gr/experiences/pos-o-neilos-exelissetai-sto-neo-axioth/
Κλίμα
Το κλίμα της Αιγύπτου είναι κατάξερο. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του δέλτα και της Αλεξάνδρειας, που δροσίζεται κατά κάποιο τρόπο, από την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί το ύψος της βροχόπτωσης είναι 184 χιλιοστά, ενώ στο Κάιρο μόνο 24 χιλιοστά και στο Ασσουάν 1 χιλιοστό. Η βροχή είναι σπάνια και μπορεί να πει κανείς για το εσωτερικό πως είναι εντελώς άγνωστη. Όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι από την περιοχή της Μεσογείου, η θερμοκρασία είναι υποφερτή. Όταν όμως αρχίζει, κατά την άνοιξη, να φυσάει από την έρημο ο νότιος άνεμος, που λέγεται Σιμούν ή Χαμσίν, η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 50°C στη σκιά. Αυτός ο άνεμος, φορτώνεται άμμο από την έρημο και γεμίζει αυλές, δρόμους και σπίτια.
πηγή: https://cosmorama-travel.gr/%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82/
Δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα
Η
διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου συνολικού μήκους 168
χλμ. Έχει μέγιστο πλάτος από 160-200 μ. και το βάθος μετά από τις
τελευταίες εργασίες εκβάθυνσης μπορεί να φτάνει και μέχρι τα 16-19 μέτρα.
Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορρά – Νότο τον ισθμό του Σουέζ, ενώνοντας τη
Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα.
Το φράγμα του Ασουάν εξυπηρετεί τρεις ανάγκες των
κατοίκων της Αιγύπτου:
α) ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου,
β) αποθηκεύει
νερό από τις πλημμύρες, έτσι ώστε να μπορεί να αποδεσμεύεται με πιο αργό ρυθμό
και
γ) παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια.
Το φράγμα χτίστηκε περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της αιγυπτιακής
πόλης του Ασουάν. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κτιστεί το φράγμα και κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το φράγμα
άρχισε να λειτουργεί το 1970 και έχει προσφέρει
τόσο θετικά όσο και αρνητικά στη ζωή των κατοίκων της Αιγύπτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου