Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στον Διαφωτισμό

Ευρωπαίοι εξερευνητές (14ος-15ος αιώνας) ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου και ανακάλυψαν άγνωστες περιοχές της γης. Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων.

Πάτησε εδώ για να δεις τα γεγονότα με χρονική σειρά.









Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για τα εξερευνητικά ταξίδια, μπορείς να πατήσεις ΕΔΩ για να δεις μια σχετική παρουσίαση.












Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις σύντομα ενδιαφέροντα βιντεάκια!





Κατά τον 18ο αιώνα αναπτύχθηκε ένα πνευματικό κίνημα, ο Διαφωτισμός. Οι υποστηρικτές του έδωσαν έμφαση στον φωτισμό των ανθρώπων μέσω της παιδείας, ώστε να κατανοήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.






Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



Μνήμη Πολυτεχνείου
Η 17η  Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως μέρα μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ως ημέρα αποδόσης τιμής, σ' αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Από την 21η του Απρίλη του 1967, μια ομάδα αξιωματικών με πραξικόπημα επέβαλε στην Ελλάδα δικτατορία. Με πρόσχημα, δήθεν, την αναγέννηση του έθνους κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Επιδόθηκε σε συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες ατόμων ή ομάδων, βασανιστήρια. Στέρησε από τον ελληνικό λαό τη πρόοδο.
Οι φοιτητές σ’ όλη τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας αποτέλεσαν την ψυχή του αγώνα εναντίον της. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε από ορισμένα φοιτητικά αιτήματα και εξελίχτηκε σε αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.
Οι φοιτητές διεκδικούσαν δικαιώματα που τους είχε στερήσει η δικτατορία: Διενέργεια φοιτητικών εκλογών, διακοπή της στράτευσης των φοιτητών, περισσότερα χρήματα για την Παιδεία και άλλα φοιτητικά αιτήματα. Όταν οι φοιτητές κατάλαβαν ότι τα αιτήματά τους ήταν αδύνατο να επιλυθούν από τους δικτάτορες, κλείστηκαν στις 14 Νοεμβρίου 1973 στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Τα συνθήματά τους στράφηκαν πια εναντίον της ίδιας της δικτατορίας: «Να φύγει η δικτατορία», «Ψωμί , Παιδεία, Ελευθερία». Τους φοιτητές ακολούθησαν πολλοί σπουδαστές, μαθητές, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι. Έγινε έτσι το Πολυτεχνείο οχυρό και φρούριο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.


Ξεκίνησαν να ξεσηκώνουν τον κόσμο με φυλλάδια . Ένας πρόχειρος ραδιοφωνικός σταθμός στήθηκε στο Πολυτεχνείο και άρχισε να εκπέμπει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, καλώντας το λαό σε συμπαράσταση και σε ανοιχτή εξέγερση κατά της δικτατορίας. Η φωνή των εκφωνητών επαναλάμβανε: «Εδώ Πολυτεχνείο… Εδώ Πολυτεχνείο … Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών , των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων… Καλούμε όλες τις αντιδικτατορικές αντιστασιακές δυνάμεις και όλα τα δημοκρατικά αντιδικτατορικά κόμματα ν' αγωνιστούν μαζί μας… Όλοι εδώ στον αγώνα ενάντια στη Χούντα… Ελληνικέ λαέ, έχουμε την ανάγκη σου. Όλοι ενωμένοι. Κάτω η Χούντα…». Ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των φοιτητών. Σύντομα οι δρόμοι γέμισαν κόσμο. Οι πολίτες προσφέρουν φάρμακα, χρήματα, κουβέρτες, καλάθια με τρόφιμα. Ως τις 8.00 το βράδυ, ο κόσμος ο οποίος έχει συγκεντρωθεί υπερβαίνει τις 50.000.


Οι δικτάτορες τρομοκρατούνται. Καταλαβαίνουν πως η εξέγερση δεν είναι πια φοιτητική. Είναι εξέγερση ολόκληρου του λαού. Παίρνονται νέες αποφάσεις. Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου καλείται να επέμβει ο στρατός. Τα τανκς ξεκινούν για να εκκένωσουν το κέντρο της Αθήνας από το επαναστατημένο πλήθος και το Πολυτεχνείο από τους φοιτητές. Στημένοι σε διάφορα κτίρια, επιλεγμένοι από την αστυνομία και το στρατό δολοφόνοι, πυροβολούν και σκοτώνουν ή τραυματίζουν πολίτες και φοιτητές σε μια προσπάθεια εκφοβισμού.



Οι φοιτητές περικυκλώνονται. Καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Η απόφαση όμως έχει παρθεί. Γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρίου ένα τανκ έσπασε την πύλη του Πολυτεχνείου. Οι στρατιώτες όρμησαν μέσα. Το κυνηγητό φοιτητών και πολιτών συνεχίστηκε μέχρι το πρωί. Την άλλη μέρα οι πυροσβεστική ανέλαβε να καθαρίσει τα απομεινάρια της εξέγερσης.


Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου δεν προκάλεσε τη πτώση της δικτατορίας. Θα περνούσαν 8 ακόμη μήνες και η τραγωδία της Κύπρου για να φύγουν από την εξουσία οι δικτάτορες. Η μέρα όμως αυτή θα μείνει αξέχαστη στην καρδιά και στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Το Πολυτεχνείο θα μείνει για πάντα σύμβολο της ελευθερίας.





Πηγή: https://anoixtosxoleio.weebly.com/17eta-nuomicron941mubetarhoeta.html

ΔΥΝΑΜΕΙΣ



Μπορείς να παρακολουθήσεις από το YouTube ένα βίντεο-μάθημα για τις δυνάμεις.



Πηγή http://users.sch.gr/enoch/mathst/18/index.html



Πάτησε εδώ και θα βρεις χρήσιμο υλικό.






Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1950 - 1974)

Όταν τελείωσε ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα (1946-1949), η χώρα είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, άρχισε να αναδιοργανώνεται και να προοδεύει.



Μπορείς να μελετήσεις και από τις δύο παρουσιάσεις.


Για την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την επιβολή της δικτατορίας μπορείτε να μελετήσετε τις πηγές στον πιο κάτω σύνδεσμο:


Πηγή: Ιστορία Στ΄Δημοτικού 
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/11234

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ - 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ



Στις 15 Νοεμβρίου 1983 το τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρισκόταν υπό Τουρκική κατοχή, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974, ανακηρύχθηκε αυθαίρετα ανεξάρτητο κράτος.

Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, είναι ένα παράνομο και μη αναγνωρισμένο καθεστώς. Η ύπαρξη του οφείλεται στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας, τον εισβολέα της Κύπρου.

Το καθεστώς αυτό καταδικάστηκε από τα Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τα οποία το κήρυξαν νομικά άκυρο, ζήτησαν την άμεση ανάκληση του και προέτρεψαν παράλληλα όλα τα κράτη να μην το αναγνωρίσουν. Καμία χώρα στον κόσμο, εκτός από την Τουρκία, δεν αναγνώρισε το καθεστώς αυτό.



Το τραγούδι και σποτ που ακολουθεί δημιουργήθηκε (και βραβεύτηκε!) για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Εκπαιδευτικές Γέφυρες: Ελλάδα - Κύπρος - Ομογένεια".
Στίχοι: Δημήτρια Πανάου Μουσική: Θ΄ Δημοτικό Πάφου Παιδαγωγική Επιμέλεια: Άννα Στυλιανού, Άννα Ζίγκα



Ακούστε κι αυτά τα τραγούδια:





Ακούστε κι αυτή την ιστοριούλα:

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Το ηλιακό μας σύστημα


Ακολούθησε τους πιο κάτω συνδέσμους για να βρείτε πληροφορίες για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1


http://www.mentality10.com/matrix-1984-category/kosmos-category/item/1484-pos-piran-ta-onomata-tous-oi-planites-tou-iliakou-mas-sistimatos


Οι πιο κάτω εφαρμογές είναι από τα μαθησιακά αντικείμενα "Φωτόδεντρο", βιβλίο Γεωγραφίας Στ Δημοτικού.























































Μπορείτε να δείτε εδώ δυο βίντεο από τον κόκκινο πλανήτη, τον Άρη.