Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία

 



                                                                Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, 

                                              τοιχογραφία της ζωφόρου της Αίθουσας Τροπαίων της Βουλής




Ημερομηνία: 1830
Τοποθεσία: Λονδίνο
Γνωστό ως: Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας
Θέμα: Η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με όλα τα δικαιώματα - πολιτικά, διοικητικά, εμπορικά - που εκπορεύονταν από την ανεξαρτησία της, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.
Συμμετέχοντες: Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία
Έκβαση: Ανεξαρτητοποίηση του Ελληνικού έθνους

Πηγή: https://el.wikipedia.org








Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του

Ιωάννης Καποδίστριας
Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών. Ο Ιωάννης Καποδίστριας σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Παταβίας (Πάντοβα) της Ιταλίας. Το 1797 εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του Κέρκυρα και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού - χειρούργου. Τον Ιανουάριο 1809 ο Καποδίστριας εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία της Ρωσίας, κατόπιν προσκλήσεως του Τσάρου Αλέξανδρου Α'.

Μετά από τις διπλωματικές επιτυχίες του, ο Τσάρος τον έχρισε Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1816 έως το 1822. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του, καθώς είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον τσάρο Αλέξανδρο, που καταδίκαζε κάθε επαναστατική κίνηση στην Ευρώπη, πιστός στις αποφάσεις της Ιεράς Συμμαχίας. Στις 30 Μαρτίου 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, σε μία περίοδο που η Επανάσταση περνούσε δύσκολα.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/195


Ποιες ενέργειες έκανε για την οργάνωση του νέου κράτους:



Οι πολιτικές κινήσεις του Καποδίστρια προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια και δημιουργήθηκαν πολιτικοί αντίπαλοι. Έτσι το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός.




Η ελληνική πολιτεία τίμησε τον Κυβερνήτη, δίνοντας το όνομά του σε δημόσιους χώρους και ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο επίσημος τίτλος του οποίου είναι Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμη, ο Ιωάννης Καποδίστριας απεικονίζεται στο κέρμα των 20 σεντ της ελληνικής έκδοσης του ευρώ.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/195


Πώς οι Έλληνες έμαθαν να τρώνε πατάτες

Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα.Έτσι οι έως τότε αδιάφοροι Έλληνες αποφάσισαν να κλέψουν μερικούς από τους περίεργους αυτούς καρπούς για να τους δοκιμάσουν.

Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια…

Σήμερα η πατάτα καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα υπάρχουν περιοχές οι οποίες παράγουν δύο και τρεις σοδιές σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Διαίρεση δεκαδικών αριθμών δια 10, 100 ή 1000

Για να διαιρέσουμε ένα δεκαδικό αριθμό με δυνάμεις του 10 δηλαδή 10, 100 ή 1000 ...: 
  • Μετακινούμε τα ψηφία δεξιά στις θέσεις με μικρότερη αξία, προς το δεκαδικό μέρος του αριθμού. Η υποδιαστολή λειτουργεί ως μια πύλη από την οποία μετακινούνται τα ψηφία προς τα δεξιά
  • Μετακινούμε τα ψηφία τόσες θέσεις όσα και τα μηδενικά που έχει ο αριθμός. Αν δε φτάνουν τα ψηφία, συμπληρώνουμε με μηδενικά.


Για να διαιρέσουμε ένα δεκαδικό αριθμό με έναν ακέραιο αριθμό: 
Υπολογίζουμε κατακόρυφα το αποτέλεσμα αγνοώντας την υποδιαστολή, όπως ξέρουμε να κάνουμε με τους ακέραιους αριθμούς. Στο τέλος, τοποθετώ την υποδιαστολή στο πηλίκο τόσες δεκαδικές θέσεις όσες έχουμε στον διαιρετέο.

Για να διαιρέσουμε ένα δεκαδικό αριθμό με έναν άλλο δεκαδικό αριθμό:
Πολλαπλασιάζουμε τον διαιρετέο και τον διαιρέτη με την κατάλληλη δύναμη του 10, ώστε ο διαιρέτης να είναι ακέραιος. Στη συνέχεια εκτελούμε τη διαίρεση.





ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Όταν πολλαπλασιάζω δύο δεκαδικούς αριθμούς μεταξύ τους ή ένα δεκαδικό μ' έναν ακέραιο, τότε:

  • Πολλαπλασιάζω μεταξύ τους τα ψηφία, όπως και στους ακεραίους (σα να μην υπάρχει η υποδιαστολή).
  • Στο αποτέλεσμα βάζω υποδιαστολή αφού πρώτα μετρήσω τις δεκαδικές θέσεις συνολικά και  των δύο αριθμών.




Όταν πολλαπλασιάζω ένα δεκαδικό αριθμό με δυνάμεις του 10 δηλαδή 10, 100, 1000, ... :
  • Μετακινώ τα ψηφία του δεκαδικού αριθμού αριστερά στις θέσεις με τη μεγαλύτερη αξία, προς το ακέραιο μέρος του αριθμού. Η υποδιαστολή μοιάζει με μια πύλη από την οποία περνούν τα ψηφία αριστερά
  • Μετακινώ τόσες θέσεις όσα είναι τα μηδενικά του 10, 100 ή 1000. Αν χρειάζεται, στο τέλος του αριθμού, συμπληρώνω με μηδενικά.



Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ 10

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ 10


Όταν  ένας δεκαδικός αριθμός πολλαπλασιάζεται με το 10, 100, 1000 ..., τότε ο αριθμός που προκύπτει  είναι αντίστοιχα 10, 100, 1000 φορές μεγαλύτερος.


ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ 10


Όταν  ένας δεκαδικός αριθμός διαιρείται  με το 10, 100, 1000 ..., τότε ο αριθμός που προκύπτει  είναι αντίστοιχα 10, 100, 1000 φορές μικρότερος.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ!









Αν πατήσετε σε αυτόν τον σύνδεσμο, θα βρείτε πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές για εξάσκηση στον πολλαπλασιασμό και διαίρεση δεκαδικών αριθμών.


Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου



Το 1827 οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να μεσολαβήσουν για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος να συζητήσουν και να συνδράμουν για το μέλλον των επαναστατημένων Ελλήνων και της Ελλάδας.
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε τον Οκτώβριο του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης,  στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.







Ο τριεθνής στόλος δηλαδή ο αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, ο γαλλικός υπό τον υποναύαρχο Δεριγνύ και ο ρωσικός υπό τον υποναύαρχο Χέυδενκατέπλευσε στην Πελοπόννησο για να επιβάλει την κατάπαυση των εχθροπραξιών όπου κατατρόπωσε τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και άνοιξε το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία...

                          Η ναυμαχία του Ναυαρίνου


              Η Πύλος σήμερα - γνωστή κάποτε με την ιταλική ονομασία Ναυαρίνο

Αποτίμηση…
Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθηκε εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Επίσης ποτέ στην ιστορία του πολέμου των ιστιοφόρων με κανόνια δεν βρέθηκαν τόσα πολλά πλοία, με τόσο μεγάλη δύναμη πυρός, συγκεντρωμένα σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο.

Οι συγκεντρωμένοι στόλοι των τριών μεγάλων δυνάμεων αποτελούσαν ισχυρή ναυτική δύναμη. Αν και υστερούσαν αριθμητικά του οθωμανοαιγυπτιακού στόλου, τόσο σε αριθμό πλοίων όσο και σε μεγάλα πλοία και σε αριθμό πυροβόλων, ο τριεθνής στόλος υπερτερούσε σε πειθαρχία, εκπαίδευση και ιδίως σε πείρα στον θαλάσσιο πόλεμο.
Πηγή: Βικιπαίδεια                         

Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Φιλέλληνες ονομάζονται αυτοί που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες και κάθε τι ελληνικό και εκδηλώνουν αυτή την αγάπη με λόγια και πράξεις. Καθιερώθηκε να λέγεται για ξένους υπηκόους που εμπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων με διάφορους τρόπους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποιοι ήταν αυτοί οι τρόποι;






Παρακολουθήστε το πιο κάτω βίντεο. Μπορείτε να καταγράψετε  κάποια ονόματα Φιλελλήνων και ποια η προσφορά  τους;







Διερωτηθήκατε πώς ξέρουμε τη μορφή του Κολοκοτρώνη, του Κανάρη ή του Μιαούλη; Οι ζωγράφοι, Έλληνες και ξένοι, ευθύνονται για το γεγονός πως έχουμε μια «εικόνα» των προσώπων που έγραψαν ιστορία. Με τη συμβολή όμως των ξένων ζωγράφων που θέλησαν να αποτυπώσουν στον καμβά τον ηρωισμό των επαναστατημένων Ελλήνων ευαισθητοποιήθηκε η κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!
Παρακολουθήστε το πιο κάτω βίντεο με πίνακες 20 Ευρωπαίων ζωγράφων. Τι συναισθήματα και σκέψεις σας προκαλούν;





Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ



ΕΥΘΥΣ ΛΟΓΟΣ
«Δε φαντάζομαι να μου κάνει μεγάλη ζημιά το μηχάνημα» προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του ο Γιάννης.

ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ
Ο Γιάννης προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του πως δε θα του κάνει μεγάλη ζημιά το μηχάνημα.

Ώρα για εξάσκηση







Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ


Ενεργητική σύνταξη έχουμε όταν οι κύριοι όροι της πρότασης, (υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο), είναι τοποθετημένοι με τέτοια σειρά, ώστε να δείχνουν ότι το υποκείμενο κάνει κάτι.

    π.χ. Ο κηπουρός ποτίζει τα λουλούδια.
          Το παιδί έλυσε την άσκηση.
          Οι αστυνομικοί θα ανακρίνουν τον ύποπτο.                                                      
Στην ενεργητική σύνταξη το ρήμα βρίσκεται στην ενεργητική φωνή.




      
Παθητική σύνταξη έχουμε όταν οι κύριοι όροι της πρότασης, (υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο), είναι τοποθετημένοι με τέτοια σειρά, ώστε να δείχνουν ότι το υποκείμενο παθαίνει κάτι, από κάποιον άλλο.

   Π.χ. Τα λουλούδια ποτίζονται από τον κηπουρό.
           Η άσκηση λύθηκε από το παιδί.
           Ο ύποπτος θα ανακριθεί από τους αστυνομικούς.           

Στην παθητική σύνταξη το ρήμα βρίσκεται στην παθητική φωνή. 


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ






Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ







"ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗ ΜΑΝΑ"   -  ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ

Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.
- Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος.
Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
- Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!
Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά.
- Κι αυτό τι είναι;
- Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι.
- Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ.

Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο:
- Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της.
Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος:
- Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας.
- Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ.
- Και σε τι χρησιμεύει;
- Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, θυμό, ενθουσιασμό.
- Κύριε, είστε μεγαλοφυΐα! αναφώνησε ο άγγελος. Ακριβώς αυτό ήταν που έλειπε, για να συμπληρωθεί το πρότυπο.
Ο Θεός πρόσθεσε με ύφος μελαγχολικό:
- Δεν το έβαλα εγώ. Όταν συναρμολόγησα όλα τα μέρη, το δάκρυ εμφανίστηκε από μόνο του.
Ο άγγελος συγχάρηκε πάλι τον Παντοδύναμο κι έτσι δημιουργήθηκαν οι μητέρες.



Η μαμά μας είναι ο φύλακας άγγελος μας. Ο άνθρωπος που μας πονεί και μας καταλαβαίνει. Αυτή που μας κρατάει το χέρι και ξαγρυπνάει στο πλευρό μας. Χαίρεται με τη χαρά μας και λυπάται με τις λύπες μας. Είναι πάντα πλάι μας και έτοιμη να δώσει μάχες για εμάς.Την αγάπη μας στη μαμά μας τη δείχνουμε φυσικά καθημερινά. Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να της εκφράσουμε ακόμη μια φορά την εκτίμησή μας και την απέραντη αγάπη μας για όσα κάνει και προσφέρει σε εμάς. 

Πιο κάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες για το πώς να φτιάξετε όμορφες κάρτες. Προσεκτικά και με υλικά που έχετε στο σπίτι, με φαντασία και αγάπη δημιουργήστε κάτι όμορφο για τη μαμά.