Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Απόστολος Ανδρέας

 

Ο βίος του

Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.

Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.

Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο (μάλιστα ο Απόστολος, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου αφού εκεί εγκατέστησε πρώτο επίσκοπο, τον απόστολο Στάχυ (βλέπε 31 Οκτωβρίου) κι αυτού διάδοχος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης), Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.

Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον ἐργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.

Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του. Ο πόνος τους έγινε ακόμη πιο μεγάλος, όταν ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν. Ο Θεός όμως οικονόμησε τα πράγματα. Την ίδια μέρα, που πέθανε ο άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το σεπτό λείψανο και το 'θαψαν με μεγάλες τιμές.

Αργότερα, όταν στον θρόνο του Βυζαντίου ανέβηκε ο Κωνστάντιος, που ήταν γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μέρος του ιερού λειψάνου μεταφέρθηκε από την πόλη των Πατρών στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε στον ναό των αγίων Αποστόλων «ένδον της Αγίας Τραπέζης». Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου φαίνεται πως απέμεινε στην Πάτρα.

Όταν όμως οι Τούρκοι επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη το 1460 μ.Χ., τότε ο Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του τελευταίου αυτοκράτορας Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και τελευταίος Δεσπότης του Μοριά, πήρε το πολύτιμο κειμήλιο και το μετέφερε στην Ιταλία. Εκεί, αφού το παρέλαβε ο Πάπας Πίος ο Β, το πολύτιμο κειμήλιο εναποτέθηκε στον ναό του αγίου Πέτρου της Ρώμης.

Στην πόλη της Πάτρας, επανακομίσθηκαν και φυλάσσονται από την 26η Σεπτεμβρίου 1964 μ.Χ. η τιμία Κάρα του Αγίου και από την 19ην Ιανουαρίου 1980 μ.Χ. λείψανα του Σταυρού, του μαρτυρίου του. Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου ύστερα από ενέργειες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου μεταφέρθηκε και στην Κύπρο το 1967 μ.Χ. για μερικές μέρες κι εξετέθηκε σε ευλαβικό προσκύνημα.

Πηγή: https://www.saint.gr/2785/saint.aspx 



Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο

Όπως αναφέρει μια Κυπριακή παράδοση, σε μια περιοδεία του, ο Απόστολος Ανδρέας, πήγε και στην Κύπρο. Το καράβι, που τον μετέφερε στην Αντιόχεια από την Ιόππη, λίγο πριν προσπεράσουν το γνωστό ακρωτήρι του αποστόλου Ανδρέα και τα νησιά, που είναι γνωστά με το όνομα Κλείδες, αναγκάστηκε να σταματήσει εκεί σ' ένα μικρό λιμανάκι, γιατί κόπασε ο άνεμος. Τις μέρες αυτές της νηνεμίας τους έλειψε και το νερό. Ένα πρωί, που ο πλοίαρχος βγήκε στο νησί κι έψαχνε να βρει νερό, πήρε μαζί του και τον απόστολο. Δυστυχώς πουθενά νερό. Κάποια στιγμή, που έφτασαν στη μέση των δύο εκκλησιών, που υπάρχουν σήμερα, της παλαιάς και της καινούργιας, που 'ναι κτισμένη λίγο ψηλότερα, ο άγιος γονάτισε μπροστά σ' ένα κατάξερο βράχο και προσευχήθηκε να στείλει ο Θεός νερό. Ποθούσε το θαύμα, για να πιστέψουν όσοι ήταν εκεί στον Χριστό. Ύστερα σηκώθηκε, σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τον βράχο και το θαύμα έγινε. Από τη ρίζα του βράχου βγήκε αμέσως μπόλικο νερό, που τρέχει μέχρι σήμερα μέσα σ' ένα λάκκο της παλαιάς εκκλησίας κι απ' εκεί προχωρεί και βγαίνει από μια βρύση κοντά στη θάλασσα. Είναι το γνωστό αγίασμα. Το ευλογημένο νερό, που τόσους ξεδίψασε, μα και τόσους άλλους, μυριάδες ολόκληρες, που το πήραν με πίστη δρόσισε και παρηγόρησε. Και πρώτα-πρώτα το τυφλό παιδί του καπετάνιου.

Ήταν κι αυτό ένα από τα πρόσωπα του καραβιού που μετέφερε ο πατέρας. Γεννήθηκε τυφλό και μεγάλωσε μέσα σε ένα συνεχές σκοτάδι. Ποτέ του δεν είδε το φως. Δένδρα, φυτά, ζώα αγωνιζόταν να τα γνωρίσει με το ψαχούλεμα. Εκείνη την ήμερα, όταν οι ναύτες γύρισαν με τα ασκιά γεμάτα νερό κι εξήγησαν τον τρόπο που το βρήκαν στο νησί, ένα φως γλυκιάς ελπίδας άναψε στην καρδιά του δύστυχου παιδιού. Μήπως το νερό αυτό, σκέφτηκε, που βγήκε από τον ξηρό βράχο ύστερα απ' την προσευχή του παράξενου εκείνου συνεπιβάτη τους, θα μπορούσε να χαρίσει και σ' αυτόν το φως του που ποθούσε; Αφού με θαυμαστό τρόπο βγήκε, θαύματα θα μπορούσε και να προσφέρει. Με τούτη την πίστη και τη βαθιά ελπίδα ζήτησε και το παιδί λίγο νερό. Διψούσε. Καιγόταν απ' τη δίψα. Ο απόστολος, που ήταν εκεί, έσπευσε κι έδωσε στο παιδί ένα δοχείο γεμάτο από το δροσερό νερό. Όμως το παιδί προτίμησε, αντί να δροσίσει με το νερό τα χείλη του, να πλύνει πρώτα το πρόσωπο του. Και ω του θαύματος! Μόλις το δροσερό νερό άγγιξε τους βολβούς των ματιών του παιδιού, το παιδί άρχισε να βλέπει!

Κι ο απόστολος, που τον κοίταζαν όλοι με θαυμασμό, άρχισε να τους μιλά και να τους διδάσκει τη νέα θρησκεία. Το τέλος της ομιλίας πολύ καρποφόρο. Όσοι τον άκουσαν πίστεψαν και βαφτίστηκαν. Την αρχή έκανε ο καπετάνιος με το παιδί του, που πήρε και το όνομα Ανδρέας. Κι ύστερα όλοι οι άλλοι επιβάτες και μερικοί ψαράδες που ήσαν εκεί. Πίστεψαν όλοι στον Χριστό που τους κήρυξε ο απόστολος μας και βαφτίστηκαν. Φυσικά το θαύμα της θεραπείας του τυφλού παιδιού, ακολούθησαν κι άλλα, κι άλλα. Στο μεταξύ ο άνεμος άρχισε να φυσά και το καράβι ετοιμάστηκε για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο απόστολος, αφού κάλεσε κοντά του όλους εκείνους που πίστεψαν στον Χριστό και βαφτίστηκαν, τους έδωκε τις τελευταίες συμβουλές του και τους αποχαιρέτησε.




Αργότερα, μετά από χρόνια, κτίστηκε στον τόπο αυτόν που περπάτησε και άγιασε με την προσευχή, τα θαύματα και τον ιδρώτα του ο Πρωτόκλητος μαθητής, το μεγάλο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που με τον καιρό είχε γίνει παγκύπριο προσκύνημα. Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές απ' όλα τα μέρη της Κύπρου, ορθόδοξοι και ετερόδοξοι κι αλλόθρησκοι ακόμη, συνέρεαν στο μοναστήρι, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα του αποστόλου, να βαφτίσουν εκεί τα νεογέννητα παιδιά τους και να προσφέρουν τα δώρα τους, για να εκφράσουν τα ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη τους στον θείο απόστολο. 

Πηγή: https://www.saint.gr/2785/saint.aspx 




Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Η επί του Όρους Ομιλία ή Μακαρισμοί

 


Μακαρισμοί

Πλήθος ανθρώπων ακολουθούσαν τον Κύριο για ν’ ακούσουν τα λόγια του, αλλά κι επειδή έλπιζαν σε κάποια θεραπεία. Για να τον ακούσουν καλύτερα, ο Ιησούς ανέβηκε σ’ ένα ύψωμα και δίδασκε από εκεί (Επί του όρους ομιλία). Τους έλεγε:

«Μακάριοι (ευτυχισμένοι) είναι όσοι έχουν ταπεινό φρόνημα και μικρή ιδέα για τον εαυτό τους, γιατί σ’ αυτούς ανήκει η Βασιλεία των Ουρανών.

Μακάριοι είναι εκείνοι που τώρα λυπούνται και πενθούν για τις αμαρτίες τους, γιατί αυτοί θα παρηγορηθούν από τον Θεό.

Μακάριοι είναι όσοι είναι πράοι και συγκρατούν την οργή τους, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Μακάριοι είναι όσοι πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη, γιατί θα χορτάσουν όταν έρθει η βασιλεία του Θεού.

Μακάριοι είναι αυτοί που ελεούν τους συνανθρώπους τους, γιατί κι αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό.

Μακάριοι είναι αυτοί που έχουν καθαρή καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν τον Θεό.

Μακάριοι είναι όσοι αγαπούν και εργάζονται για την ειρήνη, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού.

Μακάριοι είναι όσοι έχουν καταδιωχθεί για χάρη της δικαιοσύνης, γιατί δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι κι ευτυχισμένοι να αισθάνεστε όταν σας κακολογούν και σας καταδιώκουν και λένε εναντίον σας κάθε ψεύτικη κατηγορία για χάρη μου. Να χαίρεστε και να αγάλλεστε γιατί θα έχετε μεγάλη ανταμοιβή».

Πηγή: https://www.pemptousia.gr/2021/11/i-makarismi-2/



Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΩ ΓΕΝΝΑΙΟΣ

Το κείµενο "Πρέπει να φανώ γενναίος" παρουσιάζει ένα περιστατικό από τη ζωή του µικρού Νικόλα, του πολύ γνωστού ήρωα βιβλίων για παιδιά.
Ο μικρός Νικόλας είναι δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί  και του σκιτσογράφου Ζαν Ζακ Σανπέ . Είναι ο κεντρικός ήρωας της σειράς βιβλίων "Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα", ένα αθώο και χαριτωμένο παιδάκι που ζει με την οικογένειά του και τους φίλους του σε κάποια πόλη της Γαλλίας τη δεκαετία του 1950.
Οι ιστορίες δημοσιεύτηκαν την περίοδο 1956-1964, αρχικά στη βελγική εφημερίδα Le Mystique και αργότερα (από το 1959) στις γαλλικές Sud Ouest και Pilot.



ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

 Ασύνδετο σχήμα

Πολλές φορές, όταν μιλάμε και θέλουμε να μεταδώσουμε μια πληροφορία γρήγορα, λέμε τις προτάσεις τη μια αμέσως μετά την άλλη, π.χ.
Ο Γιώργος πλύθηκε, ντύθηκε.
Στο παράδειγμα υπάρχουν δυο προτάσεις, αφού υπάρχουν δύο ρήματα. Η κάθε πρόταση μπαίνει δίπλα στην άλλη. Δεν υπάρχει κάποια λέξη που να τις ενώνει. Χωρίζονται μεταξύ τους με κόμμα.

Αυτός ο τρόπος σύνδεσης λέγεται ασύνδετο σχήμα


                                                            Παρατακτική σύνδεση

Το προηγούμενο παράδειγμα [Ο Γιώργος πλύθηκε], [ντύθηκε] μπορούμε να το πούμε και με άλλο τρόπο, π.χ.
Ο Γιώργος πλύθηκε και ντύθηκε.
Στο παράδειγμα υπάρχουν πάλι δύο προτάσεις. Η πρώτη όμως και η δεύτερη τώρα ενώνονται με το και. Συνδέονται δηλαδή με μια λέξη που λέγεται σύνδεσμος.

Παρατακτικοί σύνδεσμοι είναι οι: α) συμπλεκτικοί, β) διαζευκτικοί ή διαχωριστικοί, γ) αντιθετικοί ή εναντιωματικοί, δ) επεξηγηματικοί, ε) συμπερασματικοί. 



Υποτακτική σύνδεση

Τα προηγούμενα παραδείγματα:
[Ο Γιώργος πλύθηκε], [ντύθηκε] ασύνδετο
[Ο Γιώργος πλύθηκε] και [ντύθηκε] παρατακτική σύνδεση
μπορούμε να τα πούμε και με τρίτο τρόπο, πιο σύνθετο, πιο ποικίλο, π.χ.

[Ο Γιώργος ντύθηκε], [αφού είχε πλυθεί.]
1η πρόταση 2η πρόταση

Στο παράδειγμα υπάρχουν πάλι οι δύο προτάσεις. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι δύο προτάσεις δεν είναι ισοδύναμες. Η πρόταση που "κουβαλάει" το κυρίως νόημα είναι η πρώτη, η κύρια.

Ας δούμε άλλο ένα παράδειγμα:

Θέλω να φάω, γιατί πεινάω
1η πρ. 2η πρ. 3η πρ.

Στο παράδειγμα υπάρχουν τρεις προτάσεις. Η πρώτη Θέλω είναι η κύρια, η πρόταση που "κουβαλάει" το κυρίως νόημα. Η δεύτερη πρόταση να φάω υποτάσσεται στην πρώτη και είναι δευτερεύουσα. Η τρίτη πρόταση γιατί πεινάω είναι κι αυτή δευτερεύουσα, υποτάσσεται όμως στην προηγούμενη δευτερεύουσα (να φάω). 



Ασύνδετο σχήμαπρόταση, πρόταση, πρόταση, πρόταση
Παρατακτική σύνδεση
πρόταση παρατακτικός σύνδεσμος πρόταση παρατακτικός σύνδεσμος πρόταση
Υποτακτική σύνδεση
κπ υποτακτικός σύνδεσμος δπ υποτακτικός σύνδεσμος δπ
κπ= κύρια πρόταση
δπ= δευτερεύουσα πρόταση 


Πηγή: http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/Syndesi-protaseon.htm

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

ΤΡΟΠΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ - ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΦΡΙΚΗ

Η ήπειρος Αφρική








Στην τροπική ζώνη συναντούμε τρεις κυρίως διαφορετικούς τύπους φυσικού περιβάλλοντος:
  • Το τροπικό ή ισημερινό περιβάλλον
  • Το περιβάλλον της σαβάνας 
  • Το περιβάλλον των μουσώνων




Παιδιά μου, αν θέλετε να γνωρίσετε τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ισημερινής Αφρικής, μπορείτε να παρακολουθήσετε δυο σύντομες ταινίες στους πιο κάτω συνδέσμους.






Μπορείτε ακόμη να απολαύσετε φωτογραφικό υλικό.



Φυσικός Πλούτος

Με τον όρο 'φυσικός πλούτος" εννοούμε όλα τα φυσικά αγαθά που είναι εύκολα 
προσβάσιμα και διαθέσιμα στον άνθρωπο για να καλύπτει τις ανάγκες του. Οι χώρες της Τροπικής  Αφρικής διαθέτουν μεγάλο φυσικό πλούτο.


Παρόλο που οι χώρες της Τροπικής Αφρικής διαθέτουν τεράστιο φυσικό πλούτο, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μπορείτε να σκεφτείτε τους λόγους που συμβαίνει αυτό;


Κάτοικοι
Οι άνθρωποι που κατοικούν στην Κεντρική Αφρική είναι οι μαύροι ιθαγενείς, οι νέγροι, οι οποίοι έχουν δεχτεί επιρροές από τους Ευρωπαίους άποικους. Ανήκουν σε εκατοντάδες φυλές οι οποίες έχουν τη δική τους γλώσσα και τον δικό τους τρόπο ζωής. 

Στην περιοχή της Τροπικής Αφρικής υπάρχουν μερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Η πείνα, οι αρρώστιες, η έλλειψη νερού και φαρμάκων οδηγούν τους κατοίκους σε αφανισμό. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για κάποιες φυλές ακολουθήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο.




Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Αίγυπτος: Καθημερινή ζωή στο Κάιρο



Δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Αίγυπτο


Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου συνολικού μήκους 168 χλμ. Έχει μέγιστο πλάτος  από  160-200 μ. και το βάθος μετά από τις τελευταίες εργασίες εκβάθυνσης μπορεί να φτάνει και μέχρι τα 16-19 μέτρα. Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορρά – Νότο τον ισθμό του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα.




Το φράγμα του Ασουάν εξυπηρετεί τρεις ανάγκες των κατοίκων της Αιγύπτου: α) ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, β) αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες, έτσι ώστε να μπορεί να αποδεσμεύεται με πιο αργό ρυθμό και γ) παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια.
Το φράγμα χτίστηκε περίπου 13 χιλιόμετρα νότια της αιγυπτιακής πόλης του Ασουάν. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κτιστεί το φράγμα και  κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το φράγμα άρχισε να λειτουργεί το 1970 και έχει προσφέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στη ζωή των κατοίκων της Αιγύπτου.







Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Αιτιολογικές προτάσεις






Αιτιολογική είναι η πρόταση με την οποία εκφράζουμε την αιτία για την οποία γίνεται κάτι ή δικαιολογούμε την άποψή μας. Εισάγονται με τους αιτιολογικούς συνδέσμους (γιατί,αφού, επειδή, καθώς, διότι) αλλά και με φράσεις: μια και, μια που, κτλ.

Π. χ. Η Μαρία επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, επειδή σπαυδάζει εκεί η αδελφή της.
Ο Νίκος γυμνάζεται καθημερινά, γιατί θέλει να έχει γερό οργανισμό και δυνατό σώμα.


Η αιτιολογική πρόταση είναι εξαρτημένη πρόταση και τη χρησιμοποιούμε για να εντοπίσουμε την αιτία και για να υποστηρίξουμε με λογικά επιχειρήματα την άποψή μας. Οι αιτιολογικές προτάσεις χωρίζονται από τις ανεξάρτητες με κόμμα.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ





 Το εφαρμογίδιο αυτό σου δίνει τη δυνατότητα για εξάσκηση σε προσθέσεις κλασμάτων. Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις και αντίστοιχα επίπεδα δυσκολίας (π.χ. πρόσθεση ομώνυμων κλασμάτων με ή χωρίς απλοποίηση, πρόσθεση ετερώνυμων κλασμάτων με ή χωρίς απλοποίηση). Απλά επιλέγεις το επίπεδο που επιθυμείς να εξασκηθείς.


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Υποθετικές προτάσεις


Οι υποθετικές προτάσεις είναι εξαρτημένες (δευτερεύουσες) προτάσεις. Δεν μπορούν δηλαδή να σταθούν μόνες τους στο λόγο, αλλά συνοδεύονται από μια ανεξάρτητη (κύρια) πρόταση.

π.χ. Αν διαβάσεις καλά, θα γράψεις άριστα στο διαγώνισμα.

 Αν διαβάσεις καλά– υποθετική (εξαρτημένη)
… θα γράψεις άριστα στο διαγώνισμαανεξάρτητη



Εκφράζουν μια προϋπόθεση, που πρέπει να ισχύει για να πραγματοποιηθεί αυτό που δηλώνει η ανεξάρτητη πρόταση.
π.χ. Άμα μιλήσω, θα στεναχωρηθείτε.


Άμα μιλήσω - προϋπόθεση

Η εξαρτημένη υποθετική πρόταση μαζί με την κύρια πρόταση σχηματίζουν τον υποθετικό λόγο.
Η υποθετική πρόταση ονομάζεται υπόθεση, ενώ η ανεξάρτητη πρόταση ονομάζεται απόδοση.